• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

MILYEN FÁT TEGYÜNK A KANDALLÓBA?

Megjelenés dátuma:
MILYEN FÁT TEGYÜNK A KANDALLÓBA?

A téli, hideg napokon nincs is annál kellemesebb érzés, mint a kandalló pattogó tüze mellett felmelegedni.

Milyen fa való a kandallóba? Számít ez egyáltalán? Mi történik, ha nem a megfelelő fával tüzelünk?

 

A TŰZIFA TÍPUSAI

A kandallóba keményfát válasszunk!

Ugyan igaz, hogy a legtöbb fajta tűzifa el fog égni a kandallóban, a megfelelő típus kiválasztása nem csak a tűz szép látványa miatt fontos, hanem a kandalló élettartama és a környezet védelme miatt is. A legjobb tűzifa az olyan száraz keményfa, mint a bükk, az akác, a juhar, vagy a tölgy, mert több hőt bocsát ki és kevesebb lerakódó kátrányos anyagot termel. A keményfa szép, nyugodt lánggal ég és nem termel sok hamut.

A legtöbb szakember szerint a tölgy a legjobb választás, ha kandallóba tüzelünk. Hogy miért? A tölgy olyan, lassan égő tüzet biztosít, mely egyenletesen, hosszabb ideig és magasabb hőfokon ég. Csak arra kell vigyázni, hogy a tölgy száraz legyen – ez azt jelenti, hogy vágás után legalább egy évet száradnia kell. A tölgyet egy kicsit nehezebb begyújtani, de ha ez sikerült, jutalmul a tökéletes kandallótüzet élvezhetjük.

 

DE MI VAN A PUHAFÁVAL?

A puhafa, mint például a fenyő, a hárs, a nyír és a nyár sokkal gyorsabban ég és jelentősen több hamut termel, viszont könnyebb meggyújtani, ezért gyújtósnak kiváló.

Az, hogy a keményfa tovább ég, nem azt jelenti, hogy puhafát semmilyen esetben sem használhatunk. Amennyiben a kandalló nem az egyetlen hőforrás, nem mindig van szükség olyan tűzifára, amely hosszú ideig ég. Az első hűvös őszi estéken is elegendő lehet egy rövid tűz, amely éppen csak egy kicsit melegíti fel otthonunkat.

 

NÉHÁNY NÉPSZERŰ FAFAJTA FŰTŐÉRTÉKE

A könnyebb választás érdekében nézzük meg, hogy mik az egyes fafajták fűtőértékei. Ám mielőtt részletesen is áttekintenénk, beszélnünk kell arról, hogy mit is értünk valójában fűtőérték alatt.

 MI AZ A FŰTŐÉRTÉK?

Egy tüzelőanyag fűtőértékét a MJ és a kg hányadosa határozza meg (MJ/kg). Minél magasabb ez a szám, annál nagyobb az adott tüzelőanyag fűtőértéke is. Ez tehát azt jelenti, hogy 1 kg tüzelő elégetése során mekkora az a hőmennyiség, amely kinyerhető.

Most pedig nézzük meg az egyes fafajták fűtőértékeit.

FAFAJTÁK FŰTŐÉRTÉKE

A jobb átláthatóság kedvéért egy táblázatban foglaltuk össze.

Fa

Fűtőérték

Nyár fűtőértéke

13.4 MJ/kg

Lucfenyő fűtőértéke

13.8 MJ/kg

Erdei fenyő fűtőértéke

14.1 MJ/kg

Fűz fűtőértéke

14.1 MJ/kg

Vörösfenyő fűtőértéke

14.2 MJ/kg

Nyír fűtőértéke

14.2 MJ/kg

Juhar fűtőértéke

14.5 MJ/kg

Akác fűtőértéke

14.9 MJ/kg

Tölgy fűtőértéke

15.1 MJ/kg

Éger fűtőértéke

15.5 MJ/kg

Bükk fűtőértéke

15.6 MJ/kg

Gyertyán fűtőértéke

15.8 MJ/kg

Kőris fűtőértéke

16.9 MJ/kg

Meggyfa fűtőértéke

18.2 MJ/kg

Miután végigböngészted az egyes értékeket, biztosan kíváncsi vagy arra, hogy a kandallo.hu mely tűzifákat ajánlja leginkább a kandallóba.

Összegyűjtöttük őket neked!

 

TOP 10 LEGJOBB TŰZIFA A KANDALLÓBA

Nézzük is meg őket, pontról pontra kifejtve, hogy miért az adott fafajtákat ajánljuk.

1. KŐRISFA

A kőris talán az egyik legjobb választás, egész egyszerűen tökéletes tüzelőanyag. Sajnos nehezen szárad ki (akár 1-2 évre is szükség lehet ehhez), azonban remek fűtőértéke van, és magas, egyenletes hőt képes leadni.

2. CSERFA

A másik, szintén szuper opció a cserfa, melynek fűtőértéke szinte megegyezik a kőrisével. Szintén meg kell várni, amíg kiszárad, frissen kivágva nem érdemes vele fűteni, azonban ha kivárjuk az 1 évet, akkor egy remekül hasítható, nagyon jó égésű fával tudunk majd tüzelni.

3. TISZAFA

A tiszafa kiváló tüzelő, ugyanis nagy hőt áraszt, jó a fűtőértéke, ráadásul lassan is ég. Ezen túlmenően pedig az illata is rendkívül különleges és kellemes.

4. GYÜMÖLCSFÁK (ALMA, SZILVA, CSERESZNYE, BARACK) TÜZELÉSE

A gyümölcsfáknak rendkívül kellemes illatuk van, amit főleg nyitott kandallónál lehet érezni. Ezenkívül, kisebb hőleadással ugyan, de egyenletesen és sokáig égnek, ezért kiváló tüzelők.

5. GALAGONYA, KÖKÉNY

Mind a galagonyának, mind a kökénynek magas a fűtőértéke, ezenkívül nagyon lassan égnek. Ami szintén ezen fafajták mellett szól, hogy rendkívül kevés füsttel égnek, így szuper választás akkor is, ha nyitott kandallónk van.

6. DIÓFA

A diófa fűtőértéke szintén magas, ráadásul nagyon kellemes illatot áraszt égés közben. Csak közepesen-gyengén füstöl, így akár nyitott kandallókhoz is jó választás lehet.

7. BÜKKFA

A bükkfának magas a fűtőértéke, ugyanakkor nagyon lassan szárad ki, így jobb minél tovább várni vele (legalább két évet). Ezenkívül könnyen fülled, amire érdemes odafigyelni, hiszen a fülledt fa nehezen és kis lánggal ég.

Szárazon azonban kiváló fűtőanyag, hosszan ég és a parazsat is nagyon jól tartja, így ritkán kell rá pakolni. A hamutálcát azonban sűrűn kell takarítani, ugyanis sok hamu keletkezik az égése után.

8. TÖLGYFA

A tölgyfa fűtőértéke közepesen magasnak mondható, valamint hosszan ég, így nem kell folyamatosan újra tenni a tűzre.

A fa kiszáradása 1 évet veszi igénybe, ezután már nagyon jól hasítható. Viszont, ha nedves vagy nem megfelelően száradt ki, akkor füstgáz képződhet, ami nem csak káros az egészségre, de csökkentheti a tűz hatékonyságát is.

9. SZILFA

Keményfa ugyan, azonban sajnos hajlamos a különböző gombás fertőzésekre, amik nagyon lerontják a fűtőértékét. Viszont egy száraz, egészséges szilfánál nincs jobb parázstartó, hiszen akár ~10 órán át is lehet parázs, ha rakunk a tűzre egy-két nagyobb hasábot.

10. AKÁCFA

Az akác fűtőértéke közepesnek mondható, ráadásul relatíve hamar, néhány hónap alatt kiszárad. További előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nem hajlamos a fülledésre, valamint nedvesen is jól ég.

Azonban, főleg ha a fa nedves, erősen füstöl és kevésbé tartja a parazsat.

+1 FENYŐFA KANDALLÓBA - JÓ ÖTLET?

Mivel nagyon sok kérdés érkezik hozzánk a fenyőfával kapcsolatban, így kitérünk röviden erre a fafajtára is.

Ahogyan azt feljebb is írtuk, a fenyőfa puhafának számít, tehát több hamut termel, valamint sisteregve és gyorsabban ég mint a keményfa fajták. Mindazonáltal gyújtósnak remek választás, hiszen tele van gyantával, így kiszáradva hamar lángra lobban.

És tényleg fontos, hogy megfelelően kiszárítsuk a fát, mert a nedves fenyőfa nagyobb mennyiségű gyantát tartalmazhat, ami növeli a füstgáz képződésének kockázatát.

Ráadásul a fenyőfa égésekor keletkező gyantás maradványok lerakódhatnak a kandalló belső felületein és a kéményben. Ez hosszabb távon problémákat okozhat a kéményben, aminek nem lesz megfelelő huzata, így pedig füstölni kezd. Súlyosabb esetben pedig a kürtő teljes cseréjére is szükség lehet.

Figyeljünk arra, hogy minél nedvesebb a fa, annál tovább romlik a fűtőértéke, így a legjobb hatás érdekében csakis kellően száraz, egészséges, és nem fülledt fát rakjunk a tűzre. (Mondhatnánk azt is, hogy ne tegyünk rossz fát a tűzre, de az rossz szóvicc lenne.)

 

TOVÁBBI HASZNOS TANÁCSOK A TŰZIFA KIVÁLASZTÁSÁHOZ

Adunk még néhány hasznos tippet a tüzelési szezonra, amiért a kandalló is hálás lesz:

  • Mindig száraz fát vásároljunk, vagy győződjünk meg róla, hogy elegendő idővel és megfelelő hellyel rendelkezünk a fa szárítására. A száraz fa több hőt termel, tisztábban ég és könnyebben meggyullad. Ha a fa nehéz, az arra is utalhat, hogy magas a nedvességtartalma, ezért kevesebb hőt ad. (A magas nedvességtartalmú fa fűtőértéke fele a száraz fáénak!)
  • Ne használjunk fel festett vagy lakkozott fahulladékot tüzelésre, mert az ilyen fa égetése egészségre káros anyagok is keletkeznek.
  • A fát mindig szellős helyen tároljuk, a talajtól elválasztva, műanyag fóliával védve a csapadékoktól. Legjobb a nyitott, fedett tárolás.

Arról pedig semmiképp sem szabad megfeledkezni, hogy a tűzifa típusától függetlenül a kéményt minden fűtési szezon előtt ki kell tisztíttatni, hogy az tiszta és hibátlan legyen és így várja a tél első tüzét. További tippeket a megfelelő tűzifa kiválasztásáról a Gyakori kérdések között talál.

Amennyiben kérdése van, készséggel segítünk.

Székely Bálint Csaba, cégvezető

Telefon: +36 333-3383
e-mail: balint@kandallo.hu

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..