• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

HOGYAN TUDSZ A LEHETŐ LEGHATÉKONYABBAN FÁVAL FŰTENI?

Megjelenés dátuma:
HOGYAN TUDSZ A LEHETŐ LEGHATÉKONYABBAN FÁVAL FŰTENI?

Fával fűteni teljesen egyszerűnek tűnik: csak felállítod a fahasábokat, középre teszel egy kis újságpapírt, egy kis gyufa és már szól is a Jingle Bells a háttérben, miközben a kis család ott melegszik a kandalló körül.

Ez persze nagyon idilli, a dolog viszont ennél kicsit azért árnyaltabb.

A cikkben megmutatjuk hogyan gyújthatsz be a legkönnyebben és miképp lesz szuper meleg az egész házban.

Vágjuk is bele a fejszénket és nézzük meg!

 

MIKOR ÉRDEMES BEGYÚJTANI?

A legtöbben sajnos csak akkor fűtenek be, ha már kint hideg van és lehűlt a lakás, hogy így is spóroljanak a fával (a nap úgyis felfűti a házat).

Pedig sokkal céélszerűbb a lakás kihűlését nem bevárni, hiszen ilyenkor könnyebben átmelegszenek a falak, és ami talán még fontosabb; hogy sokkal kisebb valószínűséggel áramlik vissza a füst.

 

TIPPEK A HATÉKONYABB FŰTÉSHEZ

A legtöbb trükköt már valószínűleg ismered, de ha csak egy új információt találsz, amit használni tudsz, akkor nekünk már megérte összegyűjteni őket.

Száraz fával érdemes tüzelni

 

#1 CSAK SZÁRAZ FÁVAL TÜZELJ

Teljesen alap, sokan mégsem tartják be: csak és kizárólag száraz fával tüzelj, és olyannal, amit nem idén vágtak ki.

Ez utóbbi azért fontos, mert a fa nedvességtartalma a kivágáskor nagyjából 50% körül van.

A víz párolgáshője igen nagy, ezért a vizes fa fűtőértékének 50%-a a saját nedvességtartalom elpárolgatására fordítódik.

Ennyi erővel pedig egy félig üres ásványvizes flakont is a kályhára dobhatnál.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hőmennyiséget kiaknázd, ami a fában rejlik, száraz fára van szükséged. Ha ugyanis nedves, akkor nem ég megfelelően, ergó több fát kell a kályhába pakolnod ahhoz, hogy növeld a hőérzeted.

Ha nedves fával tüzelsz, az égés során nagy valószínűséggel kátrány keletkezik majd, ami rárakódik az üvegre, a tűztérre és a kéményre is. Ez pedig hosszú távon tönkreteszi a kéményt, nem is beszélve arról, hogy a kátrány be is gyulladhat. Ezen túl a tűztér falára lerakódott kátrány hőszigetelőként működik, rontva a fűtés hatásfokát.

 

#2 ELLENŐRIZD A FA NEDVESSÉGTARTALMÁT

A legtöbb kereskedő “kályhakész száraz tüzifája” finoman szólva sem tökéletesen száraz.

Érdemes tudni, hogy ha egy fa nedvességtartalma nagyjából 20%, akkor már száraz fáról beszélhetünk, ám a nagy kérdés inkább az, hogyan tudod megnézni, mennyire száraz egy fa.

Van a profi módszer, amikor vásárolsz néhány ezer forintért egy nedvességmérő készüléket és azzal méred meg a pontos értéket. Ha közvetlenül kereskedőtől vásárolsz fát, érdemes egyet beszerezni és magaddal vinni, így nem érhet téged meglepetés.

 

A másik, kevésbé profi és abszolút nem túl pontos módszer, hogy nemes egyszerűséggel összekocogtatod a fákat. Ha a fa nedves, akkor inkább tompa hangot ad ki, ilyenkor érdemes elkerülni. Az, hogy a fa nedves egyszerű tapintásra is érezhető. Támpont még, hogy a száraz, közel száraz fa meg van repedezve (belsejáből így távozik a nedvesség).

 

#3 ÍGY GYÚJTSD BE HATÉKONYAN A TÜZET

A bevett szokás az, hogy vágsz egy kis gyújtóst, alá pedig újságpapírt raksz, majd meggyújtod és hadd szóljon. Azonban ezzel a módszerrel az a baj, hogy ha a halom összeesik, akkor a tűz egész egyszerűen megfullad.

PÁRHUZAMOS RÖNKÖK

Helyette jobb, ha párhuzamosan teszel két nagyobb rönköt a tűztér két oldalára, e közé pedig egy újságpapírt tekersz, majd erre szépen felállítod a finomra aprított gyújtósokat.

Ez a módszer azért működik jobban, mert a két rönk ad némi helyet az újságpapírnak és a gyújtósnak, hogy jól beinduljon, ráadásul nem fog összeesni, és nem fojtja meg a tüzet sem.

Ráadásul elegendő hőt ad majd ahhoz, hogy a két nagyobb rönk is lángra kapjon (feltéve ugye, hogy szárazak).

FENTRŐL LEFELÉ-MÓDSZER

Egy másik, abszolút jól működő, füstmentes megoldás is van a tűzgyújtásra: a fentről lefelé-módszer.

Helyezz három vagy négy nagyobb, hasított rönköt a tűztér aljára, majd tegyél rájuk hat-nyolc darab közepes méretű gyújtóst.

Ezután helyezz el 10 vagy több darab finomra vágott gyújtóst a közepesek közé.

Sodorj össze 4-5 nagyobb újságpapírt és kicsit tekerd össze a sarkukat, ez ugyanis megakadályozza hogy égés közben össze-vissza tekeredjen.

Ezeket tedd a finom gyújtós tetejére.

Gyújtsd meg a papírt, és figyeld, ahogy a tűz lefelé ég először a könnyű, majd a nehéz gyújtóson, eljutva az alsó rönkökig.

Ráadásul, némi gyakorlással, nagyon látványos kis előadást lehet vele prezentálni a családnak, nézd csak meg a videót:

Videó megtekintése

Azonban bármelyik módszert is választod, a tűz meggyújtásakor teljesen ki kell nyitni a huzatszabályzót és a levegő bevezetést. Ha pedig úgy látod, hogy minden igyekezeted ellenére a tűz mégis nehezen indul be, akkor résnyire hagyd nyitva a kályhaajtót, hogy kapjon több oxigént.

 

Fatüzelés tippek

 

#4 ÍGY TARTSD “ÉBREN” A TÜZET

Nem, továbbra sem párkapcsolati tanácsokat szeretnénk adni, még mindig a tűzgyújtásról beszélünk.

Szintén sok helyen bevett szokás, mégsem tanácsoljuk azt, hogy óránként egy-egy fahasábbal megkínáld a tüzet. Ezzel ugyanis az a baj, hogy egyetlen rönk nem fog tisztán égni, mert a tűztér túlságosan lehűl, és a lángoló égést nem lehet fenntartani.

Ehelyett legalább három vagy több rönköt kell hosszabb időközönként rárakni, így az egyik rönk égési hője meggyújtja a következő rönköt, és fenntartja annak lángját, és így tovább. A nagyobb rönköket célszerű félbe vágni. Magas láng kialakításához a vastagabb és vékony, közepes vastag fát vegyesen rakjuk a tűztérbe.

Érdemes a piszkavasat is serényen használni és az előző égésből visszamaradt hamut és szenet a következő rakás előtt megtisztítani. Így jobban áramlik majd a levegő és hatékonyabb lesz az égés.

Enyhe időben használj könnyebb, puhább fafajtákat, például fenyőt, nyárfát és fűzfát, a keményebb fafajtákat, például tölgyet és juhart pedig tartogasd a hidegebb napokra.

A kisebb fadarabokkal könnyebben szabályozhatod a hőt, ezért enyhébb idő esetén érdemes inkább ezeket használni. A nagyobb rönkök ugyanis hosszabban égnek, nagyobb hőt adva le.

ÖSSZEGZÉS, AVAGY UTOLSÓ JÓTANÁCSOK

A tüzifát nyilván esőtől jól védett helyre kell rakni, ugyanakkor fontos, hogy érje napfény is, és kiszárítsa a rönköket, ehhez a legjobb egy fedett, de nyitott hely, bár egy zárt fészer is megfelel.

Amennyiben kandalló vásárlás előtt állsz, olvasd el tippjeinket vagy nézd meg kandallóinkat.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..