• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

A PELLET KÁLYHA ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Megjelenés dátuma:
A PELLET KÁLYHA ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

A pellet kályha hasonló a hagyományos, fatüzelésű kályhákhoz, azonban lényeges különbség van a működésükben. Mivel a pellet fűtés egyre népszerűbb, így a cikkben utánajártunk, hogy mit érdemes tudni a pellet kályhákról, hogyan működnek, illetve mik az előnyeik és hátrányaik.

Nézzük is meg!

 

MI AZ A PELLET KÁLYHA?

A pellet kályha égéséhez úgynevezett pelletet használnak, ami fából, faforgácsból készült. Ezt aztán nagy nyomáson összepréselik, így egy könnyen kezelhető, granulátum formát kapunk. Fűtőértéke nagyban függ attól, hogy milyen fát használnak az előállításához, azonban alapesetben elmondható, hogy 16-18 MJ/kg között van.

A pellet kályha előnyei és hátrányai

 

HOGYAN MŰKÖDNEK A PELLET KÁLYHÁK?

Ahogy fentebb említettük, a pelletkályhák egészen másképp működnek, mint a hagyományos fatüzelésű kályhák.

A pelletkályha a konnektorba csatlakoztatva kapcsolható be.

A működés a gyújtás megnyomásával történik. Ezután a tárolótartályban (vagy más néven tüzelőanyag-tartályban) tárolt pellet a kályhán belül az égéstérbe kerül. A pellet mozgatása egy mechanikus csigás rendszerrel történik.

Ahogy a pellet az égéstérben ég (látványra is teljesen valódi a tűz), a keletkező füstöt és éghető anyagokat egy elszívó berendezés juttatja a füstelvezetőn kéményen keresztül a kültérbe.

A füst mozgása negatív nyomást hoz létre, amely friss levegőt vonz az égéstérbe, így táplálva a tüzet. A friss levegőt a kályhába pedig a lakásból vagy a kültérről szívja be a berendezés, a típusától függően.

Az égéstérben lévő tűzből származó meleg levegő pedig konvekció útján áramlik ki a helyiségbe.

A pelletkályhákat az teszi igazán különlegessé, hogy a fenti folyamatokat egy sor hőmérséklet- és nyomásérzékelő segítségével ellenőrzik és hajtják végre.

Például a mechanikus csigarendszer nem folyamatosan szállítja a fapelletet az égéstérbe, hanem akkor, amikor az érzékelők jelzik, hogy több tüzelőanyagra van szükség a kamrában.

Ez azt jelenti, hogy a pelletkályhák képesek önállóan működni a pellet tartály méretétől és töltöttségétől függően (akár 12 órán keresztül is), és nem kell őket rendszeresen pakolni, mint a hagyományos fatüzelésű kályhákat.

 

MENNYI PELLET KELL EGY FŰTÉSI SZEZONRA?

Napi átlagosan 20 kg-os (spórolósan elég egy 15 kg-os zsák is) pelletre van szükség egy átlagos, 100 nm-es családi ház fűtéséhez. Amennyiben a fűtési szezon átlagosan 4 hónapig tart, úgy 20 kg x 4 hónap x 30 nap = 2400 kg (de számoljunk inkább 3000 kg-nyi pellettel). 160-200 Ft/kg körüli árával ez 600.000 Ft-nak felel meg.

A pellet kályha előnyei

 

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A PELLET KÁLYHÁNAK?

Amint azt már valószínűleg kitaláltad, a pelletkályháknak rengeteg előnyük van. Nézzük is meg, melyek ezek.

KEVESEBB VESZŐDSÉG

Miután bekapcsoltad a pellet kályhát, megtöltötted a tüzelőanyag-tartályt és megnyomtad a gyújtógombot, utána már a kályha egész nap képes önmagát működtetni.

Átlagosan naponta csak egyszer kell megtöltenie a tüzelőanyag-tartályt (folyamatos működtetés mellet).

Ezzel szemben a hagyományos, fatüzelésű kályhát 2-3 óránként érdemes megpakolni, nem is beszélve arról, hogy a fát össze kell fűrészelni és hasogatni is.

KÖRNYEZETBARÁT

A pellet kályhák által használt pellet igencsak környezetbarát, hiszen égéskor szinte egyáltalán nem keletkezik hamu, ráadásul az elégetéskor kibocsátott CO2 mennyisége megegyezik azzal a CO2-mennyiséggel, amelyet a fa növekedése során elnyelt, tehát kis túlzással akár CO2-semlegesnek is tekinthetjük.

Sok pellet készül fahulladékból, fűrészporból és faforgácsból. Ezek pedig mind-mind olyan anyagok, amelyek egyébként a hulladékba kerülnének.

ENERGIAHATÉKONY

A pelletnek nagyon alacsony a nedvességtartalma, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű hőt ad le.

És nemcsak a tüzelőanyag, hanem maga a pelletkályha is rendkívül hatékonyan működik, hiszen csak akkor kerül  tüzelőanyag az égéstérbe, amikor feltétlenül szükséges.

A legjobb pellet kályha-modellek akár 90% feletti hatásfokot is elérhetnek.

LETISZTULT DIZÁJN, KEVÉS KARBANTARTÁSSAL

Ha az Apple gyártana fatüzelésű kályhákat, akkor valószínűleg pellet kályhát készítene, hiszen hasonlóan letisztult, minimál dizájnnal rendelkezik.

Mivel a fapelletből alig keletkezik hamu, így takarítani szinte egyáltalán nem kell őket, sőt  egyes pelletkályha-modellek öntisztuló égőkamrával is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem szükséges takarítanod őket.

Tipp: tekintsd meg a pellet kályháinkat!

 

HÁTRÁNYOK, ILLETVE AMIKET ÉRDEMES VÁSÁRLÁS ELŐTT ÁTGONDOLNI

Persze semmi sem fekete vagy fehér. Mutatunk néhány dolgot, amit érdemes átgondolnod a vásárlás előtt.

HOVA FOGOD TENNI A KÁLYHÁT?

Nem mindegy, milyen helyiségbe, és hova szeretnéd tenni a pellet kályhát, ugyanis ennek megfelelő teljesítményű készüléket érdemes vásárolnod.

A kisebb szobákhoz elég egy 5 kW alatti, míg ha az egész házat szeretnéd kifűteni egy vízteres modellel, akkor egy 12 kW-os vagy annál nagyobb teljesítményűt kell vásárolnod.

A PELLET KÁLYHA SZELLŐZTETÉSE

Ne feledd, hogy a pellet kályhát kéményre kell csatlakoztatni, hogy a füst és más éghető anyagok kifelé tudjanak távozni, ezért érdemes a ház külső falához helyezni.

A készüléknek friss levegőre is szüksége van ahhoz, hogy az égéstérben lévő tüzet táplálni tudja.

Ahogyan feljebb is írtuk, egyes modellek a friss levegőt közvetlenül a belső helyiségből kapják, a nagyobb teljesítményű korszerű készülékek külső levegőre kötéssel üzemelnek.

A PELLET KÁLYHA ENERGIAELLÁTÁSA

Bár a pelletkályhák nem fogyasztanak sok áramot, mégis szükség van hozzá a működéshez.

Azonban elegendő, ha egy hagyományos aljzatba dugod be őket, így csak arra kell figyelni, hogy a kályha mellett legyen konnektor is.

ZAJ

A ventilátor hangos lehet, így érdemes halk modellt választani.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..