• 0
  Az Ön kosara
  A kosár üres.

A LÉGFŰTÉSES KANDALLÓ ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Megjelenés dátuma:
A LÉGFŰTÉSES KANDALLÓ ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Múltkor írtunk már arról, hogy a rezsiárak növekedésével sokaknak más fűtési mód után kell néznie. A gáz kiváltására például tökéletes lehet az előző cikkben taglalt vízteres kandalló , hiszen jól beépíthető egy már meglévő fűtési rendszerbe.

Most pedig egy másik, egyre inkább elterjedt fűtési típust veszünk górcső alá, mégpedig a légfűtéses kandallót.

 

MI IS AZ A LÉGFŰTÉSES KANDALLÓ?

A légfűtéses kandallók lényege, hogy az adott helyiség levegőjét fűtik fel, méghozzá közvetlen módon. A kandalló lelke a tűtér- az auto hatékonysága döntően a motor függvénye, kandallónál ez a beépített tűztér. A tűzteret burkolat veszi körül úgy ,hogy a tűztér és a burkolat között optimálisan 7-10 cm légrés van. Az tűztér körül a levegő felforrósodik ezáltal felfelé történő légáramlás indul meg. A tüztér feletti részen lévő zárt un. kürtőn légkivezető rácsok vannak melyen a melek levegő a lakás légterébe jut. A tűztér alatt szintén légbevezető ván , ahol a lakás levegője beáramlik. A meleg levegő felszáll a menyezetig, azon minden irányban szétterül, majd a helyiség szélső falainak ütközbe újabb turbulencia- levegő keveredés jön létre.

Ezt nevezik gravitációs légfűtésnek. A módszer hátránya, hogy így a hő egy légterű helyiségeket képes felfűteni.

A nem gravitációs elvű légfűtéses kandallók esetén nemcsak a fizika törvényeire bízzák a hő áramlását, hanem ventilátorokkal is rásegítenek. Ennek persze van némi hangja, de ezzel a megoldással a hő jóval nagyobb távolságra- területre juttatható el.

A légfűtéses kandallóval nagyobb területeket is be lehet fűteni

 

KISEBB ÉS NAGYOBB TERÜLETEK FŰTÉSÉRE IS ALKALMAS - CSAK MÁS AZ ALAPELV

Tehát összegezzük az eddig leírtakat: a kisebb alapterületű házak,elletve egy adott légtér, például nappali fűtésére kiválóan alkalmas a gravitációs légfűtéses kandalló.

Azonban, légcsatornák kiépítésével és ventilátorok használatával, a hőt sokkal tovább is el tudjuk juttatni. Ilyen módon pedig közepes (100 négyzetméter) sőt akár nagyobb családi házak fűtésére is alkalmazható megoldás.

Fontos tudni, hogy ez utóbbi esetben szükség van a kandalló tűztér köré egy úgynevezett konvekciós burkolatra is. Ezzel a módszerrel a hatékonysága növekszik, a tűztér élettartamára is jó hatással van.

 

LÉGFŰTÉSES KANDALLÓ LÉGCSATORNÁKKAL

Ha nagyobb családi házba tervezünk légfűtést,akkor tehát mindenképp szükségünk lesz légcsatornákra és a meleg levegőt továbbító ventilátorra. Itt hőterhelésre tervezett kandalló ventilátorokra van szükség.

A ventilator szívó ága a konvekciós burkolat kilépő csonkjára van kötve, a nyomó ág a légcsatornába.

A légcsatorna elágazásokat dobozolással oldják meg, a fűtendő helyiségbe csatornázzák a meleg levegőt.

 

 

A LÉGFŰTÉSES KANDALLÓ ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Nézzük a légfűtéses kandallók melletti pro és kontra érveket. Kezdjük először az előnyökkel.

ELŐNYÖK

 • Olcsó: a légfűtéses kandalló egyik talán legnagyobb előnye, hogy egy vízteres megoldással összehasonlítva, annak töredékéből meg lehet valósítani a beruházást.
 • Nem kell hozzá áram és gáz: a gáz ára manapság rendkívül drága, és áramkimaradás is bármikor lehet. Épp ezért, ha nincs gáz, sem pedig áram, a légfűtéses kandalló akkor is szuper megoldás. (Maximum áramkimaradás esetén nem megy a ventilátor, így lassabban fűti fel a helyiségeket).
 • Akár 100-150 nm is felfűthető vele: megfelelő tervezéssel egy 100-150 négyzetméteres családi ház is fűthető vele.
 • Szabályozható: a másik nagy előnye, hogy a helyiségek fűtését is lehet szabályozni.

HÁTRÁNYOK

 • Zajos lehet: a ventilátornak természetesen van hangja, így némileg zajos lehet. Épp ezért érdemes hangtompítót is beépíteni a rendszerbe. (Dobozolni a ventilátort, ezen túl többnyire van lehetőség arra, hogy a padláson, a tetőtérben helyezzük el, a légcstornázásra is ez a terület a legjobb hely).
 • Nehéz tisztítani: a légcsatornákat nem egyszerű kitisztítani, de bizonyos időközönként szükséges.

 

MIRE VAN SZÜKSÉG EGY LÉGFŰTÉSES KANDALLÓ KIÉPÍTÉSÉHEZ?

 • Mivel fatüzelésű technológiáról van szó, természetesen szükség van egy jó állapotú, megfelelő átmérővel rendelkező kéményre. Ez kisebb kandallók esetén 14-16-os átmérőt, nagyobbaknál pedig, a tűztér méretétől függően, 18-25 cm-es belső átmérőt jelent.
 • A kémény magassága szintén mérvadó: a bekötéstől legalább 5 méter magasnak kell lennie.
 • A házon belül biztosítani kell a szabad légáramlást.
 • Ezenkívül kell természetesen egy kandalló, valamint konvekciós betét is. Ha nagyobb területet szeretnénk befűteni, akkor pedig szükség lesz ventilátorra és légcsatornákra is.

A tűztér készülhet öntvényből vagy lemezből is, a termékkínálatunkat pedig a linkre kattintva érheted el.

Amennyiben pedig bármilyen kérdésed van, a kapcsolat fülre kattintva írhatsz nekünk, szívesen segítünk!

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..